Educadores
Laura
Em dic Laura i sóc educadora infantil i psicomotricista. Val a dir que arrel de la psicomotricitat, que va obrir en mi una mirada cap a la infància i la educació activa i respectuosa, i algunes inquietuds que s’amagaven darrere l’orella, vaig estar un temps formant-me en diverses àrees com l’educació emocional, gènere i acompanyament des de la llibertat – des del Seitai i posteriorment amb formació de Pikler – . Vaig viatjar un temps per sud Amèrica, visitant diverses escoles i finalment vaig acabar de nou aquí, al meu poble, amb la il·lusió de crear alguna cosa conjunta, de valor i que ens fes créixer no tant sols a mi com a persona sino a tota una comunitat.

Mily
Em dic Mily i vaig néixer a Xile. La meva formació acadèmica i personal porta un camí sempre vinculat al teixit associatiu i pedagògic. Sóc Animadora Sociocultural, Tècnica d’Educació Infantil i actualment en procés d’acabar el grau d’Educació Social. Aquestes eines es complementen amb voluntariats, iniciatives i col·laboracions en diversos col·lectius i plataformes -al poble i perifèrics- des d’un àmbit cultural fins al polític on crec que la base d’una societat millor rau en el treball en comunitat. Sóc feliç de materialitzar els meus valors, experiència vital i formació professional en Ruka, la nostra llar.

Famílies
Ruka és un projecte autogestionat, és a dir, que requereix la implicació i participació de les famílies en diversos àmbits, com l’acompanyament i la presència física durant el procés de familiarització (o adaptació), l’aportació del menjar (esmorzar, dinar i berenar, tot i que sigui de forma col·lectiva) i l’assistència a les reunions familiars.
Ruka és un espai de col·laboració amb les famílies en la cura, acompanyament i educació dels infants en un marc de cooperació i participació. D’aquesta manera, les acompanyants estan implicades en un projecte comú, que integra el coneixement tècnic i l’experiència de les acompanyants, amb el saber de les famílies en relació amb els i les seves pròpies filles.
Aquesta implicació de les famílies fa que cada criatura pugui establir vincles significatius amb les persones adultes que formen part de l’espai de criança i es dóna una total confiança i seguretat. La idea és fer sentir tant a les i els petits, com als adults, com en una gran família.
Ruka és un espai viu: habitat per infants, famílies i les acompanyants, que van evolucionant amb el temps i les experiències. Per això els espais i ambients es van renovant conforme avança la vida i el curs.

El punt de trobada entre les famílies i les acompanyants són les reunions pedagògiques. És un espai per a tractar temes particulars com ara la resolució de conflictes, el procés familiarització, el desenvolupament a tots nivells dels i les petites, processos emocionals, cognitius i socials, controls d’esfínters… i tot allò que sigui necessari.
Aquest espai no deixa de ser un espai de coneixement i diàleg, des del respecte i l’escolta, tant per als infants com per a mares, pares, acompanyants i altres membres de la comunitat.