Coralets

Ara ja fa algunes setmanes que vam descobrir al parc de la Clota, un dels nostres preferits, un cau de coralets. 𝙀𝙡𝙨 𝙘𝙤𝙧𝙖𝙡𝙚𝙩𝙨 (𝙥𝙮𝙧𝙧𝙝𝙤𝙘𝙤𝙧𝙞𝙨 𝙖𝙥𝙩𝙚𝙧𝙪𝙨) són uns insectes molt semblants a les marietes, 🐞🐞 que viuen en grup i sovint es troben en camps i camins. Al parc de la Clota hi solem trobar cargols, cucs i llimacs, però aquests curiosos insectes, van ser tota una troballa pels petits i petites de Ruka, que van quedar embaladits d’aquesta gran família que es troba en un gran pi, enmig del camí. I així es ben bé, que des que vam descobrir-los ens agrada anar a visitar-los, observar-los, parlar dels seus colors, potes, antenes… Del que menjen, de com deuen dormir o si fan olor com molts escarabats (ja hem descobert que no!).

Parc de la Clota

De moment tant sols sabem que formen part de la nostra biodiversitat, que els agraden molt les escorses dels pins🌲, i que, un dia qualsevol buscant pinyes per decorar de tardor Ruka, ens van fer una gran sorpresa, i ens fascinen! També hem descobert que s’alimenten de malva i algunes llavors, i ara ja sempre que veiem aquesta planta de flors liles la reconeixem, i ens enrecordem d’aquests petits insectes, que tant la busquen i gaudeixen. 


La vida en una gran ciutat no té perquè comportar una desconnexió amb la natura, nosaltres la gaudim dia a dia: plogui, faci fred o vent. Sabem la importància de conèixer l’entorn que ens envolta, de la vida sense presses que ens permet meravellar-nos de petits detalls que no pasen mai per desapercebuts als ulls de les criatures. I sabem, que no hi ha res com l’aire lliure per viure experiències i aprenentatges que no oblidarem. L’educació és descoberta, és donar plena llibertat a la curiositat, és ser un mateix el motor de la motivació que ens porta a créixer, relacionar o saber, mentre compartim, cuidem i ens ajudem. 

OBRADOR DE SORRA

Ja fa un temps que a Ruka, hem incorporat com a proposta de joc l’obrador de sorra, que ha sigut creat i impulsat per la Ute Strub, fisioterapeuta i membre de l’associació Pikler a Berlin. D’ella es diu, per exemple al blog http://ei-zeroseis.blogspot.com/ que «lleva consigo la pedagogía más esencial, sencilla y poderosa: la que observa al niño y le rodea de belleza mientras a su vez respeta su ritmo y dedica un momento de enorme calidad al cuidado y a los detalles: el cuidado es una oportunidad y considerando queel alma de un niño es muy sensible a lo que se hace con su cuerpo, Ute no la desperdicia». 

Ens agrada tant a les grans com als infants ja que va més enllà de ser un simple joc, l’obrador de sorra es tracta d’un espai transmissor de cultura. Els estris, que són escollits per la bellesa i funcionalitat, cada continent o recipient aboca una acció o moviment concret, i connecten amb la pròpia cultura. La sorra a banda de ser un element sensorialment molt plaent, permet modelar, fer joc simbòlic i fer aprenentatges tant sensorials, com manipulatius, motrius i logicomatemàtics. I en realitat la llista d’aprenentatges seria molt llarga: relacions quantitatives o de massa (de volums), capacitat dels diferents recipients, de socialització amb els altres…

Quan hi juguen els infants és ben bé un obrador; hi ha múltiples possibilitats d’experimentació i manipulació a través de la sorra en un joc molt profund, que crea molta concentració i genera sensibilitat i delicadesa en un ambient de joc. Amb la sorra tot és possible.

 

🐚 i, així es veuen les estones d’obrador de sorra a Ruka:

Copia de The Colorsof Summer (1)

«L’infant té la necessitat profunda de jugar. L’interès per observar tot allò que l’envolta és inesgotable. Sent plaer al tocar, sentir, estrènyer, recollir, i llençar objectes.» – Eva Kálló

Copia de The Colorsof Summer

 

🌊🌊🌊🌊🌊 🌊🌊🌊  🌊

Heike Freire

Volíem parlar sobre ella. Psicòloga, autora de diversos llibres (Educar en verd, Idees per acostar als nens i nenes a la natura…), filòsofa i experta en innovació educativa, des que la hem descobert estem cada vegada més entusiasmades amb la seva visió. Directora de «Cuadernos de Pedagogí, senyala sempre a la seva feina la importància del contacte dels infants amb la natura, pel desenvolupament harmònic dels i les més petites així com el joc lliure i a l’aire lliure.

La pedagogia verda de Heike Freire és un «enfocament educatiu basat en la confiança en la sabiduria innata amb la que cada ser viu està equipat», que ha sigut assessora del Govern francès des del Institut d’Educació Permanent. «Els nens i les nenes tenen dins seu tot el que necessiten per a créixer plenament. El que necessiten en tot cas és un acompanyament conscient dels processos naturals del desenvolupament, autoconeixement i aprenentatge».

Per a llegir entrevista: 

“Es posible cuidar y proteger a nuestros hijos permitiéndoles crecer”   🌱  🌱

Jugant amb LLUM i COLORS

Ja fa un temps que ens vam adonar que, de tant en tant, en una de les parets de Ruka s’escola un arc de Sant Martí. No és massa gran però sovint apareix durant les primeres hores del matí, i camina amb el pas del temps fins el sostre.

Des que van descobrir-lo les petites; prestant-li atenció i prenent consciència, és algo que els atreia molt. Llavors, vam començar a fixar-nos en els rajos de sol que s’esmunyien lentament pel terra i que avançaven fins omplir l’espai. Així va ser com vam crear un espai de joc lliure amb diferents materials, que permetés als infants meravellar-se amb els fenomens de la llum i l’efecte en els colors.

No és estranya aquesta fascinació dels i les petites per la llum i totes les possibilitats de jocs que ofereix, ja que al llarg de tota la història de la humanitat, s’ha donat aquesta cerca de la seva naturalesa i les seves propietats, així com la seva bellesa. A més, és un element natural que es troba en molts àmbits diferents; l’art, la ciència, la filosofia…

20181025_093239-e1543134346393.jpg

Quan passa per les mans dels infants, es inevitable que no es converteixi en experimentació des de l’espontaneïtat i la curiositat, un laboratori d’art i ciència; a l’estança, al carrer, al pati de casa… Creiem que l’actitud curiosa i la capacitat d’admiració davant de fets quotidians són la base de la creativitat, del llenguatge artístic i poètic. Per això vam decidir que havíem d’aprofitar aquesta experiència,

aprofitant qualsevol espurna d’interès!

 

 

 

Així que vam decidir jugar amb la llum i els colors! – Ja que el joc és una forma natural d’aprenentatge.- Vam jugar amb diferents materials, colors, amb les ombres, amb els nostres propis cossos… i encara seguim jugant i explorant!

 

 

Els cent llenguatges dels infants

A continuació us deixem un poema de Loris Malaguzzi, pedagog de la corrent educativa italiana de Reggio Emilia. Va iniciar-se com a mestre al 1945 quan es va unir a un projecte autogestionat d’un grup de gent d’origen camperol i treballador que, en un petit poble rural prop de Reggio Emilia, va decidir construir i portar a terme una escola d’infantil per a nenes i nens.
Aquesta escola va ser financiada amb la venta d’un tanc alemany, nou cavalls i dos camions militars. Ell mateix explica que aquella, va ser la primera victòria de les dones després de la guerra, ja que va ser una decisió impulsada per elles.
Ens encanta perquè ens recorda la puresa i la diversitat de la infinitat de maneres que tenen els infants de viure i expressar-se.

Els cent llenguatges dels infants

«L’infant
és fet de cent.
L’infant té
cent llengües
cent mans
cent pensaments
cent maneres de pensar
de jugar i de parlar
cent sempre cent
formes d’escoltar
de sorprendre’s d’estimar
cent alegries
per cantar i comprendre
cent mons
per descobrir
per inventar
cent mons
per somiar.

L’infant té
cent llengües
(i encara cent cent cent)
però li’n roben noranta-nou.
L’escola i la cultura
li separen el cap del cos.

Li diuen:
que pensi sense mans
que actuï sense cap
que escolti i no parli
que comprengui sense joia
que estimi i se sorprengui
només per Pasqua i per Nadal.

Li diuen:
que descobreixi el món que ja existeix
i de cent li’n roben noranta-nou.

Li diuen:
que el joc i la feina
la realitat i la fantasia
la ciència i la imaginació
el cel i la terra
la raó i el somni
són coses que no van plegades. 
Li diuen en suma
que el cent no existeix.
L’infant diu:
però el cent existeix.»

El nostre jardí 🌳🌵🌲

El nostre jardí és al carrer. Tenim tot de camins pels que no hi passen cotxes sinó persones que hi passegen, de vegades acompanyades per gossos, de vegades passegen ocells que veiem des de Ruka… Sovint mentre fem els camins, trobem tresors com castanyes amb les seves pellofes puntxagudes pel passeig de l’avinguda Roma, ara també hi ha moltíssimes fulles seques i fruits que van caient dels arbres; plataners, lledoners, xiprers… Observem el cel, busquem cargols quan ha plogut, recollim pedres, les fulles, flors o fruits, trobant i observant mil formes i tota la varietat de colors i textures… posem en marxa tots els sentits per gaudir de sensacions i vivències.

 

 

 

 

El nostre pati són molts, tots els que ens envolten i en tenim bastants: el parc Cordelles , la plaça del Castanyer i jardinets d’herba, pedres o terra. Alguns tenen gronxadors, tobogans i altres estructures que enfilem. I d’altres són un gran llenç on fer camins, pastissos i tot el que sorgeix! 

 

 

 

 

Mínim un cop per setmana anem la masia Can Serra (que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya) a visitar les oques i els ànecs, que no viuen massa lluny. I de tant en tant, fins i tot es deixen veure els conills, per on campen els galls i les gallines. Allà hi ha infinits racons per on jugar i també molts arbres diferents, alguns d’aquests fruiters que cuiden els jardiners i de segur us assegurem que els caquis són boníssims.

20181011_112142

20181011_1121421-e1539336110249.jpg

20190114_110102

La natura és plena de secrets, màgia i històries..! Els seus materials són infinitament rics i variats. Amb contacte amb ella i amb el seu coneixement, aprenem a estimar-la i a respectar-la.

 

Més natura, més creativitat!

🌾🌾  🍃 🍃  🍂   🍂    🍁🍁  🍁

AMBIENTS D’APRENENTATGE

20180915_103833
Taula de llum – elements naturals de l’entorn

 

Aquesta setmana a Ruka ens hem inicitat amb activitats d’exploració i manipulació. És important sentir la necessitat d’explorar i aprendre, però sobretot, és essencial oferir als infants un pretext o espai on construir el seu propi aprenentatge.

Amb els ambients d’aprenentatge, pretenem crear un espai ple de provocacions amb la intenció d’alimentar la curiositat i necessitat d’aprenentatge, exploració i descoberta.

 

 

20180915_103908
Taula de llum – elements naturals de l’entorn

 

Els ambients de lliure circulació, per una banda fomenten l’autonomia i per altre, proporcionen el temps que necessiti cada infant per a aprendre; provant i jugant. D’aquesta manera, es respecten els diferents ritmes d’aprenentatge i interessos de cadascú.

 

20180915_103949
Taula d’experimentació – elements naturals de l’entorn

introducció… Documental L’impuls

Per totes aquelles persones que encara no ens coneixeu,

o les que heu escoltat parlar de Ruka, la seva peculiar pedagogia o bé la mirada de les seves acompanyants i voleu saber-ne més de primera mà…

us deixem un BREU VÍDEO on intentem acostar-vos el projecte!

Estem molt agraïdes a totes les persones que ens estan donant un cop de mà, il·lusió i energia per a que al setembre l’espai de criança sigui tota una realitat!

– Gràcies Clara i Oriol per aquest tastet! –

Camp de treball 30/6/2018

A continuació teniu un tastet del procés d’obres i la Jornada de camp de treball de dissabte passat a l’espai de criança!

webLocal1

 

IMG-20180630-WA0028

 

webLocal3

IMG-20180630-WA0028

Moltíssimes gràcies a totes i tots,

infinitament agraïdes i contentes de ser xarxa

 

Vols saber-ne més? T’esperem el 9 i 12 de juliol durant les Portes Obertes!

IMG-20180630-WA0010 (1)

«Tots som responsables de l’educació dels infants que es crien en el nostre entorn, i tots, cada un des del seu lloc en la societat, han de reprendre el seu paper i ensenyar a viure». – J. A. Marina –