Espais: racons i ambients
L’espai Ruka integra diversos espais, alguns dels quals estan configurats per racons; com el de la cuineta o el mercat, que s’organitzen en un espai de joc simbòlic. Alguns són permanents com el de psicomotricitat, la biblioteca, l’espai de joc heurístic i altres van canviant amb el temps. Per a “racó” ens referim a un espai segur i delimitat on es satisfan les necessitats infants o bé es realitzen diferents activitats d’aprenentatge a través del joc lliure i espontani.
A més, cada racó ajuda a aprendre a viure; relacionar-se amb els altres, amb la gestió d’emocions o conflictes, a mantenir l’atenció… Cada espai està pensat per a fomentar l’autonomia i el desenvolupament personal, conformant un conjunt d’entorn educador. No tractem d’ensenyar ni generar processos d’aprenentatge, sinó de tenir cura d’un ambient que potenciï la curiositat i el potencial natural del desenvolupament dels infants.

Tots i cadascun d’aquests espais, permeten la relació, comunicació i el desenvolupament global i de l’autonomia. També en formen part els següents:
- De canvi i higene
- Espai per preparar el menjar i fer els àpats
- De relaxació o descans
- Espai polivalent de moviment ampli (per a la coordinació del moviment, amb elements com el triangle Pikler, túnel per entrar i sortir, gronxador, objectes amb els quals fer balanceig, arrossegar o construir amb mòduls d’espuma de psicomotricitat…)
- D’estimulació del moviment i descoberta
- D’exploració
- On jugar amb les quantitats i qualitats dels objectes (joc heurístic, construccions, recipients per omplir i buidar, obrir i tancar, encaixar…)

Materials
Treballem amb elements i materials reciclats i naturals, en cap cas fem servir com a habitual joguines de plàstic. Es parteix de la idea de desenvolupar una sensibilitat artística, a més que permetin descobrir característiques particulars cadascun.
Jugant i experimentant, s’arriben a diferenciar propietats dels objectes com el pes, mida, llargada, textura, temperatura… Els materials rics sensorialment permeten aprendre jugant i investigant les possibilitats de cada un, de forma lliure i des de cada curiositat particular.

Gran part dels materials que s’ofereixen són de la vida quotidiana, és a dir objectes reals. Ja que hi ha molts presents en la vida pràctica amb una gran riquesa sensorial i de varietat manipulativa i a més, transmeten cultura.
Estimular la creativitat i l’expressió despertant la curiositat i les ganes de manipular en el dia a dia, creant actituds positives davant l’aprenentatge, satisfaent també, la necessitat de realitzar tasques motivadores.
Els materials estan sempre al seu abast, i són del tipus capses (de cartró, de fusta, metall, mimbre…), també cistells, llaunes o diferents recipients convinats amb taps de suro, anelles (també de diferents materials), tubs de mides diferents, robes, fustes… i un llarg etc!
En sí, també hi ha gran part d’elements que provenen de la natura per tal de fer proper aquest món als infants. Així com troncs, pals, petxines, sorra, fulles… i molts més.