Ja fa un temps que a Ruka, hem incorporat com a proposta de joc l’obrador de sorra, que ha sigut creat i impulsat per la Ute Strub, fisioterapeuta i membre de l’associació Pikler a Berlin. D’ella es diu, per exemple al blog http://ei-zeroseis.blogspot.com/ que «lleva consigo la pedagogía más esencial, sencilla y poderosa: la que observa al niño y le rodea de belleza mientras a su vez respeta su ritmo y dedica un momento de enorme calidad al cuidado y a los detalles: el cuidado es una oportunidad y considerando queel alma de un niño es muy sensible a lo que se hace con su cuerpo, Ute no la desperdicia».
Ens agrada tant a les grans com als infants ja que va més enllà de ser un simple joc, l’obrador de sorra es tracta d’un espai transmissor de cultura. Els estris, que són escollits per la bellesa i funcionalitat, cada continent o recipient aboca una acció o moviment concret, i connecten amb la pròpia cultura. La sorra a banda de ser un element sensorialment molt plaent, permet modelar, fer joc simbòlic i fer aprenentatges tant sensorials, com manipulatius, motrius i logicomatemàtics. I en realitat la llista d’aprenentatges seria molt llarga: relacions quantitatives o de massa (de volums), capacitat dels diferents recipients, de socialització amb els altres…
Quan hi juguen els infants és ben bé un obrador; hi ha múltiples possibilitats d’experimentació i manipulació a través de la sorra en un joc molt profund, que crea molta concentració i genera sensibilitat i delicadesa en un ambient de joc. Amb la sorra tot és possible.
🐚 i, així es veuen les estones d’obrador de sorra a Ruka:
«L’infant té la necessitat profunda de jugar. L’interès per observar tot allò que l’envolta és inesgotable. Sent plaer al tocar, sentir, estrènyer, recollir, i llençar objectes.» – Eva Kálló
🌊🌊🌊🌊🌊 🌊🌊🌊 🌊